BARROSO: Odkladanie dohody o európskom rozpočte EÚ nijako nepomôže

05.10.2012 Bratislava

Bratislava 5. októbra (TASR) - Európski lídri by mali dospieť k dohode na európskom rozpočte na roky 2014 až 2020 čo najskôr, aby ukázali, že Európska únia (EÚ) dokáže prijímať aj ťažké rozhodnutia. Zdôraznil to dnes v Bratislave predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

Viacročnému finančnému rámcu bude venovaný mimoriadny bruselský summit v novembri. "Pevne verím, že budeme schopní kolektívne sa dohodnúť, že dosiahneme ambiciózny a realistický rozpočet pre Európu. Nijako nám nepomôže odďaľovanie," zdôraznil Barroso počas dnešného rokovania zoskupenia Priatelia kohézie.

Európa podľa neho potrebuje dosiahnuť politickú dohodu medzi čistými prispievateľmi a poberateľmi. "Prosperujúcejšie krajiny, teda čistí prispievatelia do rozpočtu, by mali súhlasiť s pokračovaním ambicióznej kohéznej politiky a naďalej tak podporovať menej prosperujúce regióny EÚ," priblížil šéf komisie. Takýmto spôsobom sa totiž podporuje rast a znižujú nerovnováhy v celej Európe.

Štáty, ktoré presadzujú neznižovanie príspevkov na politiku súdržnosti, však rovnako musia prispieť k tejto dohode, a to tým, že budú akceptovať jej prísnu podmienenosť. "Niektoré krajiny majú pocit, že majú právo na svoju obálku, bez ohľadu na to, čo s ňou spravia. Nie je to tak, sú to prostriedky, ktoré majú posilniť rast a konkurencieschopnosť v týchto krajinách a dosahovanie spoločných cieľov EÚ," zdôraznil Barroso. Tieto dve skupiny by mali svoje rozdielne názory zjednotiť, aby sa spoločne stali priateľmi hospodárskeho rastu.

Premiér Robert Fico je presvedčený o tom, že spoločný hlas 15 členských štátov únie, ktorý dnes zaznie z Bratislavy, bude dostatočne silne počuť pri zostavovaní definitívnych čísiel eurorozpočtu.

Pripomenul, že zdroje prichádzajúce do týchto krajín z európskych štrukturálnych fondov sú pre ne nenahraditeľné, a to nielen z hľadiska hospodárskeho rastu, ale aj odstraňovania regionálnych rozdielov.

Napríklad 76 percent investícií, ktoré prišli na Slovensko, boli práve z eurofondov. "Vítam, že je tu skupina členských štátov EÚ, ktorá si uvedomuje, o čo sa momentálne hrá, ak sa bavíme o schvaľovaní rozpočtu na roky 2014 až 2020. Vláda SR v plnom rozsahu podporuje návrh EK, pokiaľ ide o rozpočet," podčiarkol Fico.

Do skupiny Priateľov kohézie patrí Slovensko, Maďarsko, Česká republika, Poľsko, Bulharsko, Cyprus, Estónsko, Grécko, Litva, Lotyšsko, Malta, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko a Španielsko. Pripája sa aj Chorvátsko ako budúci člen EÚ. K ich najsilnejším protihráčom tzv. Priatelia lepšieho míňania - Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Rakúsko, Švédsko a Dánsko. Ich prioritou je výrazne znížiť objem európskeho rozpočtu, vrátane kohéznej politiky.
 

Vyberte región